torsdag 27 november 2014

"Prinsessan på ärten" av HC Andersen



PRINSESSAN PÅ ÄRTEN



Det var en gång för länge sedan i ett land, som ligger långt borta. Där bodde en kung och en drottning med sin son. Kungen och drottningen började bli gamla och ville därför lämna över kronan till sin son prinsen, så han skulle bli landets kung. Det var bara ett problem, prinsen hade ingen fru, så vem skulle då bli landets drottning? Kungen pratade med sin son. Prinsen lovade då att han skulle rida ut i världen för att leta efter en fru. Drottningen förmanade då sin son att det måste vara en riktig prinsessa. Det lovade prinsen att tänka på.
Prinsen red ut i vida världen för att leta efter en fru, men ingenstans fann han henne. Efter att ha varit hemifrån länge återvände han hem. Han var jätteledsen att komma hem utan en fru. Även kungen och drottningen blev ledsna. Prinsen förklarade att så fort han hade funnit någon, som han trodde skulle passa så visade det sig att det inte var någon riktig prinsessa. 
En kväll när kungen, drottningen och prinsen satt framför brasan och spelade ett sällskapsspel, utbröt ett fruktansvärt oväder. Det åskade, blixtrade och regnet öste ner. Det blåste upp till en riktig storm, en gren slog hårt mot fönstret. Det var riktigt kusligt.
- Vilken tur ätt vi är inomhus och har det varmt och skönt, sa kungen.
Just då hördes ett väldigt bultande på slottsporten.
- Vem kan det vara som är ute i det här ovädret, sa drottningen.
Strax därpå kom en betjänt in i rummet och meddelade att det stod en fruktansvärt våt och eländig flicka ute i hallen.
- Hon säger att hon är en prinsessa, sa betjänten.
Drottningen följde med betjänten ut i hallen och där stod en ledsen flicka, som undrade om hon kunde få ligga över på slottet en natt. Hon berättade att hon hade gått vilse när det hemska ovädret hade brutit ut.
Drottningen frågade henne om hon verkligen var en riktig prinsessa. Vilket flickan lovade att hon var. Drottningen lovade henne att hon skulle få stanna över natten, men först skulle hon få torra kläder och något att äta. Drottningen gick själv för att göra i ordning gästrummet.
Hon bad tjänarna hämta tjugo madrasser och tjugo bolstrar. Sedan bäddade hon själv sängen, men allra underst la hon en liten ärta. 
Dagen därpå frågade de flickan hur hon hade sovit.
- Fruktansvärt dåligt!, sade flickan.
Det var som om det har legat en stor knöl i sängen.
- Jag är alldeles blå och brun över hela kroppen, sa flickan.
Då såg drottningen mycket nöjd och glad ut, för det måste ju vara en riktig prinsessa, som hade ett sådant ömtåligt skinn så hon kunde känna den lilla ärtan genom tjugo madrasser och tjugo bolstrar. 
Då frågade prinsen om prinsessan ville gifta sig med honom och det ville hon gärna. Sedan blev det bröllop och så levde de lyckliga i alla dagar.

Undrar du vad det blev av den lilla ärtan? Jo det kan jag tala om för dig. Den kom till ett museum, och har ingen tagit den där ifrån, så finns den kvar än i dag. 

"Den fula ankungen" av HC Andersen




DEN FULA ANKUNGEN




Det var så vackert ute på landet, det var sommar.  Sädesfälten vajade i vinden. Runt omkring åkrar och ängar låg stora skogar och mitt i skogarna låg djupa sjöar.  
Mitt i solskenet låg ett gammalt slott med djupa kanaler runt omkring. Från muren växte stora kardborrblad som var så höga att små barn kunde stå raka under de största. Här låg en anka och ruvade på sina ägg. Hon skulle ju ligga på äggen tills ungarna kom ut men nu hade hon tröttnat efter att ha legat så länge utan att få besök. De andra ankorna tyckte mera om att simma omkring i kanalerna än att springa upp och tjattra med henne.
Äntligen knakade det i det ena ägget efter det andra : Pip! pip! sade det. Alla äggulorna hade blivit levande och stack ut huvudet.
- Kvack! kvack! sade hon och så kvackade de allt vad de kunde och tittade åt alla sidor under de gröna bladen och modern lät dem titta så mycket de ville, för grönt är bra för ögonen.
- Vad stor världen är! sade alla ungarna för de hade nu mycket bättre svängrum än då de låg inuti ägget.
- Tror ni att det här är hela världen? sade modern. Den sträcker sig långt på andra sidan trädgården, ända in på prästens ägor,  men där har jag aldrig varit.
- Är ni här allesammans? Och så reste hon på sig. Nej, jag har inte alla! Det största ägget ligger där ännu. Hur länge skall detta vara? Nu är jag ju jättetrött! Och så lade hon sig igen.
- Nå, hur går det? sade en gammal anka, som kom på besök.
Det dröjer så länge med det ena ägget! sade ankan, som låg och ruvade. Det vill inte gå hål på det. Men titta på alla de andra, de är de vackraste ankungar jag någonsin sett.
- Låt mig se det där ägget, som inte vill brista! sade den gamla ankan. Du skall se att det är ett kalkonägg ! På det sättet blev jag också lurad en gång.
- Får jag se på ägget! Jo, det är ett kalkonägg! Låt du det ligga och lär de andra barnen simma!
- Jag vill ändå ligga litet längre på det, sade den ruvande ankan. Har jag nu legat så länge, så kan jag ligga den återstående tiden med.
- Var så god! sade den gamla ankan och så gick hon.
Äntligen brast det stora ägget. Pip! pip! sade ungen och ramlade ut. Han var så stor och ful. Ankan såg på honom.
- Det var då en förskräckligt stor ankunge den där! sade hon. Ingen av de andra ser ut så. Det är väl aldrig en kalkonunge ! Nå ja, det kommer vi snart underfund med. I vattnet skall han, om jag så måste sparka ut honom.
Nästa dag var det ett härligt väder. Solen sken på alla de gröna kardborrarna. Ankmodern med hela sin familj gick ner till kanalen.
Plask! Hon sprang ut i vattnet. Kvack! kvack! sade hon och den ena ankungen efter den andra plumsade ut i vattnet efter henne. Vattnet gick över huvudet på dem men de kom snabbt upp igen och flöt så vackert. Benen gick av sig själva. Alla var ute, den fula, grå ungen simmade med.
- Nej, det är inte någon kalkon! sade hon. Se bara, hur vackert han använder benen och hur rak han håller sig! Det är min egen unge. I själva verket är han ändå ganska vacker, när man riktigt betraktar honom. Kvack! Kvack! kom nu med, så skall jag föra er ut i världen och presentera er i ankgården.
Så kom de in i ankgården. Det var ett förskräckligt väsen där inne eftersom det var två familjer, som slogs om ett ålhuvud.
- Se, så går det till i världen! sade ankmodern och slickade sig om näbben. Se till att sköta er och nig med halsen för den gamla ankan där borta! Hon är den förnämaste av alla här. Hon är av spanskt blod därför är hon så tjock.
- Pass på! Inte i hop med benen! En väluppfostrad ankunge sätter ut benen långt ifrån varandra, liksom far och mor. Se så, nig nu och säg kvack!
 Och det gjorde de, men de andra ankorna runt omkring såg på dem och sade helt högt: Se! Nu skall vi få det där följet också! Precis som om vi inte redan var tillräckligt många! Och fy, så den där ena ungen ser ut! Honom kan vi ju inte tåla. - Och strax flög en anka fram och bet honom i nacken.
- Låt honom vara! sade modern. Han gör ju ingen något ont!
- Ja, men han är för stor och ovanlig, sade ankan, som hade bitit honom och därför skall han näpsas.
- Det är vackra barn mor har, sade den gamla ankan. Alla är vackra, så när som på den där ena. Den har inte lyckats. Jag skulle önska, att hon kunde göra om den.
- Det går inte för sig, ers nåd! sade ankmodern. Han är inte vacker, men han är en innerligt god varelse och simmar lika vackert som någon av de andra, ja, till och med litet bättre. Han har legat för länge i ägget. Därför har han inte fått den rätta formen. Och så plockade hon honom i nacken och hyfsade till honom
- De andra ungarna är söta, sade den gamla ankan. Känn er nu som hemma här och om ni hittar ett ålhuvud så kan ni ge det till mig.
 Den stackars ankungen, som kommit sist ur ägget och var så ful, blev biten, knuffad och hånad av både ankor och höns. Han är för stor, sade de allesammans och kalkontuppen, som var född med sporrar och därför trodde sig vara kejsare, blåste upp sig som ett skepp för fulla segel, gick rakt in på honom och så kluckade han och blev helt röd i huvudet. Den stackars ankungen visste varken hur han skulle stå eller gå. Han var så ledsen för att han var så ful och ett åtlöje för hela ankgården.
Så gick det den första dagen och sedan blev det allt värre och värre. Den stackars ankungen blev jagad av dem allihop. Till och med hans syskon var elaka mot honom och de sade hela tiden : Om katten ändå ville ta dig, ditt otäcka spektakel! Och modern sa: Om du ändå vore långt härifrån! Ankorna bet honom, hönsen hackade honom och pigan, som skulle ge djuren mat, sparkade till honom med foten.
Då sprang och flög han över staketet. De små fåglarna i buskarna for förskräckta upp i luften. Det är för att jag är så ful, tänkte ankungen och slöt till ögonen, men sprang ändå framåt. Så kom han ut till den stora mossen, där änderna bodde. Här låg han hela natten, han var så trött och sorgsen.
Om morgonen flög änderna upp och de såg på den nya kamraten. Vad är du för en? frågade de och ankungen vände sig åt alla sidor och hälsade så gott han kunde.
- Du är innerligt ful! sade änderna, men det kan då göra oss det samma, bara du inte gifter dig in i vår familj.
- Den stackarn! han tänkte visst inte på att gifta sig, bara han fick lov att ligga i vassen och dricka litet vatten.
Han väntade flera timmar, innan han såg sig om och så skyndade han bort från mossen allt vad han kunde. Han sprang över fält och äng och det var en sådan blåst, att han hade svårt att komma framåt. 
Fram mot kvällen kom han till en fattig liten bondstuga. Den var så eländig, att den inte själv visste åt vilken sida den skulle ramla så den blev stående. Blåsten susade till den grad omkring ankungen, att han måste sätta sig på stjärten för att hålla mot och det blev allt värre och värre. Nu märkte han, att dörrens ena gångjärn hade lossnat och dörren hängde så snett att han genom springan kunde smyga sig in i rummet och det gjorde han.
Här bodde en gammal gumma med sin katt och sin höna. Katten, som hon kallade Kisserulten, kunde skjuta rygg och spinna, han gnistrade till och med, men då måste man stryka honom mot håren. Hönan hade mycket små, korta ben och kallades därför Kyckelikortben. Hon värpte snällt och gumman höll av henne som sitt eget barn.
På morgonen märkte man snabbt den främmande ankungen och katten började spinna och hönan kackla.
- Vad för något! sade gumman och såg sig runt omkring. Men hon såg inte så bra och så trodde hon, att ankungen var en fet anka, som hade kommit vilse. Det var ju en rar fångst! sade hon. Nu kan jag få ankägg, bara det inte är en ankhanne. Det måste vi pröva.
Och så blev ankungen antagen på prov i tre veckor men det blev inga ägg. Katten var herre i huset, och hönan var fru och alltid sade de: Vi och världen! De trodde, att de utgjorde hälften av den och det var den allra bästa delen.
Ankungen tyckte, att man också kunde ha en annan åsikt, men det kunde hönan inte tåla.
-Kan du lägga ägg? frågade hon.
- Nej!
- Nå, håll då munnen på dig ! 
Och katten sade: Kan du skjuta rygg, spinna och gnistra?
- Nej!
- Ja, då skall du inte ha någon åsikt, då förståndigt folk talar!
Och ankungen satt i sin vrå och var på dåligt humör. Plötsligt kom han att tänka på friska luften och solskenet Och fick lust att flyta på vattnet. Slutligen kunde han inte låta bli att säga det till hönan.
 - Vad går åt dig? frågade hon. Du har ingenting att göra, därför får du de där infallen. Lägg ägg eller spinn, så gå det över!
- Men det är så härligt att flyta på vattnet! sade ankungen. Så härligt att få det över huvudet och dyka ned till bottnen.
- Jo, det är just ett stort nöje! sade hönan. Du måste visst ha blivit tokig! Fråga katten, som är den klokaste jag känner, om han tycker om att flyta på vattnet eller dyka ned. Jag vill inte tala om mig. Fråga själva vårt herskap, den gamla gumman. Klokare än hon fins ingen i världen. Tror du, att hon har lust att flyta och få vatten över huvudet?

- Ni förstår mig inte, sade ankungen.
- Ja, om inte vi förstår dig, vem skulle då förstå dig? Du tror väl inte att du kan vara klokare än katten och gumman, för att inte tala om mig? Se nu bara till, att du lägger ägg och lär dig spinna eller gnistra!
- Jag tror, att jag vill gå ut i vida världen, sade ankungen.
- Ja, gör det du! sade hönan.
Och så gick ankungen. Han flöt på vattnet, han dök, men av alla djur sågs han över axeln för sin fulhet.
Nu kom hösten, löven i skogen blev gula och bruna  och uppe i luften såg det kallt ut. Molnen hängde tunga. Ja, man kunde riktigt frysa, då man tänkte på det. Den stackars ankungen hade verkligen inte trevligt.
En kväll när solen gick ned kom en hel flock stora vackra fåglar ut ur buskarna. Ankungen hade aldrig sett några så vackra, de var alldeles skinande vita, med långa, smidiga halsar. Det var svanar. De utstötte ett helt underligt ljud, bredde ut sina präktiga, långa vingar och flög bort från de kalla trakterna till varmare länder och öppna sjöar. De steg så högt, så högt och den fula , lilla ankungen blev så underlig till mods. Han vände sig runt omkring i vattnet och  sträckte halsen högt upp i luften efter dem och utstötte ett skri så högt och förunderligt, att han själv blev rädd. Han kunde inte glömma de vackra fåglarna, de lyckliga fåglarna och då han inte längre kunde se dem, dök han ända ned till bottnen och när han kom upp igen, var han utom sig. Han visste inte vad fåglarna hette eller vart de flög, men tyckte ändå om dem så, som han ännu aldrig hade tyckt om någon. Han var inte avundsjuk på dem. Han skulle varit glad, om bara ankorna velat ha honom bland sig, det stackars fula djuret!
Och vintern blev så kall, så kall. Ankungen måste simma omkring i vattnet för att hindra att det skulle frysa till. Men med varje natt blev hålet, som han simmade i, allt mindre och mindre. Det frös så, att det knakade i isskorpan. Ankungen måste ständigt röra benen, så att vattnet inte skulle frysa till. Till slut blev han utmattad, låg alldeles stilla och frös fast i isen.
Tidigt på morgonen kom en bonde. Han fick se honom, gick ut och slog med sin träsko sönder isen och bar så ankungen hem till sin hustru. Där blev han återkallad till livet.
Barnen ville leka med honom, men ankungen trodde, att de ville göra honom illa och for i förskräckelsen upp i mjölkfatet, så att mjölken skvalpade ut på golvet. Gumman skrek och slog med händerna i vädret, så flög han i tråget, där smöret låg och så ned i mjöltunnan och upp igen. Åh, så han såg ut! Gumman skrek och slog efter honom med eldtången och barnen sprang omkull varandra för att fånga ankungen och de skrattade och skrek. Som tur var stod  dörren öppen. Ut for han bland buskarna i den nyfallna snön - och där låg han som i dvala.
Under den stränga vintern fick han utstå nöd och elände. Han låg i mossen bland vassen, då solen åter började att skina varmt, lärkorna sjöng - det var härlig vår.
Då lyfte han med ens sina vingar, de susade starkare än förr och bar honom kraftigt framåt och innan han visste av det, var han i en stor trädgård , där äppelträden stod i blom och syrenerna blommade och hängde ner mot kanalen.  Här var så vackert! Och ut ur de täta buskarna mitt framför honom kom tre vackra, vita svanar. De blåste upp fjädrarna och flöt så lätt på vattnet. Ankungen kände igen de präktiga djuren och betogs av ett underligt vemod.
- Jag vill flyga fram till dem, de kungliga fåglarna men de skulle hugga ihjäl mig, för att jag som är så ful vågar närma mig dem. Men det gör det samma! Bättre att dödas av dem än att nypas av ankorna, hackas av hönsen, sparkas av pigan, som sköter hönsgården och slita ont om vintern. Han flög ut i vattnet och simmade fram mot de präktiga svanarna. De såg honom och sköt med uppblåsta fjädrar fram emot honom.
- Döda mig bara! sade det stackars djuret, böjde sitt huvud ned mot vattenbrynet och väntade döden. Men vad såg han i det klara vattnet? Han såg under sig sin egen bild men han var inte längre en klumpig, svartgrå fågel, ful och stygg, utan var själv en svan.
Det gör ingenting att vara född i ankgården, om man bara legat i ett svanägg.
- Och de stora svanarna simmade runt omkring honom och strök honom med näbben.
Ut i trädgården kom några små barn. De kastade bröd och säd ut i vattnet. Det minsta ropade: Där är en ny! Och de andra barnen jublade också: Ja, det har kommit en ny! Och de klappade händerna och dansade runt omkring, sprang efter far och mor och så kastades bröd i vattnet och alla sade de: Den nya är den vackraste!
Så ung och så söt! Och de gamla svanarna bugade sig för honom. 
Då kände han sig helt blyg och stack huvudet bakom vingarna. Han visste inte hur det var. Han var allt för lycklig, men alls inte stolt, för ett gott hjärta blir aldrig stolt. Han tänkte på, hur han hade varit förföljd och förhånad och hörde nu alla säga, att han var den vackraste av alla vackra fåglar. Och syrenerna böjde sig med kvistarna ända ned i vattnet till honom och solen sken så varmt och så gott. Då blåste hans fjädrar upp sig, den smidiga halsen höjde sig och ur hjärtat jublade han:

- Så mycken lycka drömde jag inte om, då jag var den fula ankungen!

"Kejsarens nya kläder" av HC Andersen




KEJSARENS NYA KLÄDER




För många år sedan levde en kejsare, som tyckte så ofantligt mycket om vackra nya kläder, att han slösade alla sina pengar för att bli riktigt fin och grann. Han brydde sig inte om sina soldater, brydde sig inte om teatern eller att åka omkring på promenaderna om det inte var för att få visa sina nya kläder. Han bytte rock varje timme på dagen. Om andra kungar sade man ofta att de satt i rådslag. Om denna så sade man alltid: kejsaren är i garderoben.
 I den stora staden, där han bodde, gick det mycket livligt till. Varje dag kom många främlingar. En dag kom två bedragare. De gav sig ut för att vara vävare och sade, att de kunde väva det vackraste tyg  som man kunde tänka sig. Inte nog med att färgerna och mönstret var ovanligt vackert, de kläder, som syddes av tyget, hade även den underbara egenskapen, att de var osynliga för de människor, som misskötte sitt arbete eller dum.
 - Det skulle ju vara fina kläder, tänkte kejsaren. Då jag hade på mig dem, skulle jag kunna upptäcka, vilka män i mitt rike som missköter sitt arbete och jag skulle kunna skilja de kloka från de dumma. Det tyget måste genast vävas åt mig. Och så gav han de två bedragarna mycket pengar i förskott så att de skulle kunna börja sitt arbete.
 De satte också upp två vävstolar och låtsades, som de arbetade, men de hade inte det ringaste på vävstolen. De begärde oupphörligt det finaste silke och det präktigaste guld; men detta stoppade de i sin egen ficka och arbetade med de tomma vävstolarna, och det till långt in på nätterna.
 -Nu skulle jag ändå bra gärna vilja veta, hur långt de kommit med tyget, tänkte kejsaren. Han var litet underlig till mods, då han tänkte på, att den som var dum eller som misskötte sitt arbete inte kunde se det. För sig själv trodde han inte att han behövde vara orolig, men ville först skicka någon för att se till, hur det stod till. Var enda människa i staden visste, vilken sällsam kraft tyget hade, och var och en önskade se, hur dålig eller dum hans granne var.
- Jag vill sända min gamle, trogne minister bort till vävarna, tänkte kejsaren. Han kan bäst se hur tyget tar sig ut för han har förstånd, och ingen sköter sitt arbete bättre än han.
Nu gick den gamle, hederlige ministern in i salen, där de båda bedragarna satt och arbetade med de tomma vävstolarna.  Åh, Gud bevare oss! tänkte den gamle ministern och spärrade upp ögonen. Jag kan ju inte se någonting! Men det sade han inte.
De båda bedragarna bad honom gå närmare och frågade, om det inte var ett vackert mönster och sköna färger. Med det samma pekade de på den tomma vävstolen. Den stackars gamle ministern fortfor att spärra upp ögonen, men kunde inte se någonting, för det fanns ingenting. Herre Gud! tänkte han, skulle jag vara dum? Det har jag aldrig trott, och det, bör ingen människa få veta. Skulle jag inte duga att sköta mitt arbete? Nej, det går inte an, att jag säger, att jag inte kan se tyget.
- Nå, ni säger ingenting, sade den ene..
- Åh, det är vackert, alldeles utomordentligt vackert ! sade den gamle ministern och tittade genom sina glasögon. Vilket mönster och vilka färger! Ja, jag skall säga till kejsaren, att jag tyckte väldigt mycket om det.
- Nå, det gläder oss, sade de båda vävarna, och nu nämnde de färgerna och det sällsamma mönstret vid namn. Den gamle ministern hörde noga på,. så att han skulle kunna säga det samma, då han kom hem till kejsaren, och det gjorde han.
Nu begärde bedragarna mera pengar, mera silke och guld, som de skulle använda till vävnaden. Alltsammans stoppade de i sina egna fickor, och i väven kom inte en tråd, men de fortsatte som förut att väva på den tomma vävstolen.
Kejsaren sände snart en annan av sina hederlig tjänsteman dit för att se, hur det gick med väven och om tyget snart vore färdigt. Det gick på samma sätt som med ministern: hån såg och såg, men eftersom det inte fanns annat än de tomma vävstolarna, kunde han ingenting se.
- Ja, är det inte ett vackert tyg? sade de båda bedragarna och visade och förklarade det vackra mönstret, som alls icke fans till.
- Dum är jag inte, tänkte mannen. Det måste vara min anställning hos kungen som jag inte duger till? Det var då verkligen konstigt! Men det får jag inte låta någon märka. Och så prisade han tyget, som han inte såg, och förklarade dem sin förtjusning över de vackra färgerna och det präktiga mönstret. Ja, det är riktigt utsökt vackert, sade han till kejsaren.
Alla människor i staden talade om det vackra tyget.
Nu ville kejsaren själv se det, medan det ännu var i vävstolen. Med en hel skara utmärkta män, bland dem de två gamla, hederliga männen, som förut hade varit där, gick han till de båda listiga bedragarna, som nu vävde av alla krafter, men utan något material i vävstolen.
- Ja, är det inte magnifikt? sade de båda hederliga männen. Eller hur ers majestät se, vilket mönster, vilka färger! Och så pekade de på den tomma vävstolen, för de trodde, att de andra nog kunde se tyget.
- Vad vill det här säga! tänkte kejsaren. Jag ser ingenting, det är ju förskräckligt! Är jag dum? Duger jag inte till att vara kejsare? Det var det förfärligaste, som kunde hända mig!
- Åh, det är mycket vackert! sade kejsaren. Det har mitt allra högsta bifall. Och han nickade belåten och betraktade den tomma vävstolen; för han ville inte säga, att han ingenting kunde se. Alla, som han hade med sig, såg och såg, men såg ändå inte mer än alla de andra. De sade, liksom kejsaren: Åh, det är mycket vackert! och rådde honom att klä sig i detta nya präktiga tyg första gången vid den stora procession, som snart skulle äga rum.
- Det är magnifikt, ypperligt, charmant ! gick det från mun till mun. Kejsaren gav bedragarna var sitt riddarkors att hänga i knapphålet och titeln vävjunkare.
Hela natten före den dag, då processionen skulle äga rum, satt bedragarna uppe och hade över sexton ljus tända. Folk kunde se, att de hade bråttom med att få kejsarens nya kläder färdiga. De låtsades, som de tog tyget ur vävstolen. De klippte i luften med stora saxar. De sydde med synål utan tråd och sade slutligen
- Se så, nu är kläderna färdiga!
Kejsaren kom själv dit med sina förnämsta följeslagare och de båda bedragarna lyfte ena armen i vädret, som om de hållit i något, och sade:
- Här är benkläderna!
- Här är rocken!
- Här är manteln!
och så vidare. De är lätta som spindelväv ! Man skulle kunna tro, att man inte hade någonting på kroppen, men det är just det som är det fina hos dessa kläder.
- Ja! sade alla följeslagarna, men de kunde ingenting se, för det fanns ingenting att se.
- Skulle nu ers kejserliga majestät allra nådigast tänkas ta av sig sina kläder så skall vi klä på er de nya der borta framför den stora spegeln, sade bedragarna.
Kejsaren tog av sig alla sina kläder och bedragarna låtsade, som de gav honom plagg efter plagg av de nya, som skulle vara sydda. De tog honom om midjan och liksom band fast något. Det var släpet och kejsaren vred och vände sig framför spegeln.
- Gud, vad det klär väl ! Vad det sitter utmärkt ! sade de allesammans. Vilket mönster! Vilka färger! Det är en dyrbar dräkt!
- Tronhimmeln, som skall bäras över ers majestät i processionen, väntar där utanför! anmälde överceremonimästaren.
- Ja, jag är ju i ordning! sade kejsaren. Sitter det inte bra? Och så vände han sig ännu en gång framför spegeln, för att det skulle se ut, som om han riktigt betraktade sin ståt.
Kammarherrarna, som skulle bära släpet, famlade med händerna ut åt golvet, som om de tagit upp släpet, och gick och höll händerna i luften, för det fick inte märkas att de ingenting kunde se.
Och så gick kejsaren i processionen under den vackra tronhimmeln, och alla människor på gatan och i fönstren sade:
- Åh, vad kejsarens nya kläder är vackra! Vilket vackert släp han har på manteln! Så utmärkt det sitter! Ingen ville avslöja, att han ingenting såg för då hade han ju inte dugt för sin anställning eller varit mycket dum. Inga av kejsarens kläder hade gjort en sådan lycka.
- Men han har ju ingenting på sig ! sade ett litet barn.
- Herre Gud, hör bara den oskyldiges röst! sade fadern och den ene viskade till den andre, vad barnet hade sagt.
- Han har ingenting på sig, är det ett litet barn som säger.
- Han har ingenting på sig!
- Han har ju ingenting på sig! ropade slutligen allt folket och det kröp i kejsaren, för han tyckte, att de hade rätt, men han tänkte: Nu måste jag hålla god min till processionens slut. Och så höll han sig ännu rakare, och kammarherrarna gick och bar på ett släp som inte fans.

tisdag 25 november 2014

Gestaltning personpresentation elevexempel


Torulf McDonald - Personbeskrivning

Hej, mitt namn är Torulf och jag är 45 år. Jag är ensamstående far till två underbara döttrar, Gertrud, 8 år, och Olga, 6 år. Jag är smått överviktig och har ett päronformat ansikte, jag brukar ofta få kommentarer om hur blek jag är, jag har ett dåligt pigment. Mitt hår är rött och matt, mina ögon smaragdgröna. Jag tycker att jag har en relativt liten mun och mina läppar är smala.
Jag är en empatisk och social individ, jag anser mig själv vara en intellektuell person.
Jag skulle beskriva mig själv som en aning lat, jag sitter gärna ner om jag får chansen, att motionera är inte min sak, men för mig är det viktigt med en bra hållning, att lunka fram är oacceptabelt.

Jag bor i en mysig lägenhet med fem rum i Stockholm. Det är inte bara jag och barnen som fyller ut golvet, jag älskar djur, men Olga är pälsallergiker. Vi har tre vattensköldpaddor, en ödla och två dvärgpapegojor, och låt oss nu inte glömma mina underbara grannar. Det är tant Agda, hon är snart 90 år, men hon är alltid pigg, glad och hjälpsam, hon bevisar sannerligen att åldern inte är mer än ett par siffror. Sedan har vi Mikael och Pia, det är ett ungt par som nyligen flyttat in, och än så länge så tycker jag att de verkar vara otroligt härliga människor.

För bara ett år sedan råkade jag ut för en olycka, det var en mordbrand i en utav de nybyggda lägenheterna här i trakten. Jag råkade vara på rätt plats den rätta tiden. Jag räddade ett liv.
Elden slöt sig kring hela byggnaden, brandmän kämpade för att få ut alla människor ur huset. När alla var ute såg jag honom. Det var en liten igelkott, han var omringad av eldflammor och rök, jag kunde bara inte låta honom slukas av elden. Jag kastade mig spontant in i de allt mer stigande lågorna med armen framför mitt ansikte. Jag minns hur rädd jag var, men det fanns inte tid till att tänka på sig själv, jag ville bara rädda den stackars igelkotten, och, jag lyckades.

Dagen därpå stod det som förstasidan i tidningen ”Galen man kastar sig in i mordbranden för att rädda en igelkott – Hjälte eller idiot?”
Hur kan man ens ställa en sådan fråga?! Alla liv är värda lika mycket, vare sig det må vara en människa, myra eller, likt fallet, en igelkott.
Jag kom dock inte ur branden helt oskadd, det lämnade kvar stora ärr på min högerkind. Trots det att jag är stolt över min insats, så tycker jag inte om när folk stirrar på mina ärr, därför brukar jag vid vissa tillfällen sminka över det.

Har jag nämnt att jag är en mästare i köket? matlagning är min stora passion!
Jag har ett stort intresse av mat, jag gillar att läsa om det, laga det och också självklart gillar jag att äta det. Jag trivs verkligen i köket. Det skulle vara underbart att få jobba som kock och dela med mig av min talang till andra, men jag har länge haft en dröm om att bli rockstjärna, att få stå där uppe på en stor scen med miljontals av fans som hyllar en som en gud, bara tanken av att stå där uppe och se ut över publiken medan jag sjunger en betydelsefull låt får mig att rysa, vilken känsla! Jag skulle vilja vara precis som Gene Simmons, han är grym!
Trots att jag inte är så händig så jobbar jag idag med snickeri. Jag lämnade posten som yrkesmillitär för att gå vidare, och påtal om det förflutna.
Vi har ju alla hemligheter.

För drygt sex år sedan när Olga var nyfödd, var jag på en affärsresa i Ryssland, det är i alla fall vad min far har berättat. Jag drabbades där av en svår minnesförlust. Det sista jag kunde minnas när jag vaknade upp på sjukhusbädden var en mans röst som sade ”Ge mig koden, annars”, därefter minns jag en högljudd explosion, sen svartnade allt.
Läkaren och pappa har försökt få mig att komma ihåg så mycket som möjligt, men alla mina minnen är som bortspolade. Jag minns bara några få bardomsminnen och min mammas utseende, hennes röst. Jag har inga minnen alls från mina barns födelse, jag kommer inte ens ihåg mitt bröllop, jag har ju inte alltid varit ensamstående.


Jag har svaga minnen av min fru, hennes mörka hår och blåa ögon kommer jag ihåg. Jag har sagt till mina barn att deras mor befinner sig uppe i himmellen, och att hon vakar över oss, men det är inte hur sanningen lyder. Efter minnesförlusten fanns hon bara inte kvar, hon var spårlöst försvunnen, min Marianne hade lämnat mig och våra barn. Det var lättare för mig att säga till barnen att hon inte fanns på jorden, lättare än att möta deras sorg om att ha blivit övergivna.

En sak jag minns från min barndom var att jag var usel på musiklektionerna i skolan. Min mamma som ville att jag skulle varar en högpresterande elev ville att mina dåliga musikbetyg skulle upphöra. Jag fick ständigt ta hem rapporter om att jag hade dålig taktkänsla och vägrade att sjunga. Mamma tvingade mig att börja ta musikkurser, jag fick välja instrument själv. Jag blev irriterad och lite arg på mamma, och valde därför det mest störiga instrumentet jag kunde tänka på, säckpipa. Till min förvåning visade det sig att säckpipa var som gjutet för mig, det visade sig att det faktiskt var riktigt roligt, jag blev en duktig säckpipspelare.

För ett par år sedan gick jag med greenpeace, djuren och miljön är för mig bland det viktigaste vi har här i världen, men vi människor förstör vår egen levnadsyta, vi kommer tillslut att utplåna oss själva, omedvetna och dumma som vi är.

Det är tufft att vara ensam ibland. Jag har två barn att ta hand om, och jag kan inte påstå att dom är lättskötta. Skor i vardagsrummet tallrikar och glas i sovrummen, ordningen är inte på topp i vår lilla 5a. Jag kan dock erkänna att jag själv inte är den mest ordningsamma människan här på jorden. Jag är dålig på att städa och plocka. Jag har ett dåligt morgonhumör och är då inte trevlig att handskas med, mitt tålamod finns inte när jag är trött.
Sedan incidenten i Ryssland har jag lidit av syndromen, eh... hippi... sesqu...ippeda...iofobi, *andas* hippopotomonstrosesquippedaliofobi, det är en fobi för långa ord, du kan tänka dig att det är svårt att förklara för folk vad man jag har för fobi, många ser det som något underhållande, men det är faktiskt skräckinjagande. Jag brukar på grund av detta låta bli att läsa romaner och svåra texter, vilket är konstigt eftersom att min far berättat att jag förr, innan olyckan, brukade läsa tonvis med böcker.

När jag inte jobbar är jag hemma och umgås med mina döttrar, vi brukar hyra film och äta hembakad pizza. Det har blivit en dålig vana, vi köper jämt skräpmat och godis, det har utvecklats till något slags beroende, och det skrämmer mig lite, jag vill att mina barn ska vara hälsosamma och må bra.
Om det är något som jag verkligen tycker om så skulle det nog vara julen. Jag blir så lycklig utav att ge och få. Barnens uppspelta leenden och nyfikna blickar får mig att känna mig lyckad. Om ändå Marianne kunde varit där och delat upplevelsen med mig. Jag sörjer varje dag bortkommandet av henne, men jag har gett upp hoppet om att hon skall komma hem.

Även om jag har ett tragiskt förförflutet så lever jag med glädje för det jag har, mina döttrar, mina ambitioner och mina livsdrömmar, det är det som får mig att stiga upp ur sängen varje morgon och somna med ett leende på natten. Jag är trots allt en väldigt glad och sprallig person med många vänner och få ovänner.  

Gestaltning personpresentation


Personpresentation/beskrivning, skrivs som en sammanhängande text.
(Tänk på; ...att fantasi och detaljer gör din presentation mer intressant att läsa)
stavning, styckeindelning, punkt, stor bokstav, särskrivning är självklarheter!)






Utanpå
Inuti
Omkring
ålder
kroppsbyggnad
ansiktsform
hår
ögon
mun näsa
hy
smink
kläder
röst o språk
uppträdande
sätt att röra sig
särskilda kännetecken
har med sig, bär på
egenskaper
färdigheter
åsikter
vill
duktig och dålig på
rädd för
tycker om
tycker inte om
framtidsdrömmar
hemligheter
arg på
lycklig av
sörjer
humör
bostad
familj
vänner ovänner
grannar
husdjur
skola arbete
intressen
dagliga vanor
ovanor
viktiga händelser i livet
favoritplatser
hemska platser
idoler
utbildning





Lycka till!!

torsdag 20 november 2014

Sagor - bedömning


Sagor

Ge kamratrespons
Bedömning
BedömningBedömning
Skriva


Skriva med koppling till uppgift
Koppling till uppgiften.
Är rubriken lämplig?
Vill man läsa vidare
Varför?
Är det en saga? 
Finns sagans alla
ingredienser?
Koppling till uppgiften
Du följer instruktionen för uppgiften... 

Koppling till uppgiften
Du följer instruktionen för uppgiften... 

Skriva med bra struktur
Struktur
Hänger inledning och
avslutning samman på ett
bra sätt? 
Finns styckeindelning? 




Struktur
Din text är i huvudsak sammanhängande och begriplig

Struktur
Din text är sammanhängande och strukturen är tydligt urskiljbar t ex genom styckeindelning.
Tydlig inledning och /eller avslutning.

Struktur
Din text är sammanhängande och välstrukturerad t ex genom konsekvent genomförd styckeindelning och styckemarkering samt effektiv inledning och avslutning.

Skriva med gestaltningar
Gestaltningar
Hur lyckas kamraten med
detta? Ges exempel på bra
detaljer/synonymer.
Miljöbeskrivningar... Personbeskrivningar, finns
det?
Typiska detaljer/exempel, finns det?
Gestaltningar
Enkla gestaltningar
Gestaltningar
Utvecklade gestaltningar
Gestaltningar
Välutvecklade gestaltningar

Använda skrivregler

Skrivregler
Stor bokstav, punkt, skiljetecken, styckeindelning, stavning, Finns särskrivning av ord?
Skrivregler
Du följer i huvudsak skriftspråkets normer för skiljetecken och stavning
Skrivregler
Eleven skiljer relativt väl skriftspråkets normer för skiljetecken och stavning
Skrivregler
Eleven följer väl skriftspråkets normer för skiljetecken och stavning




måndag 17 november 2014

Skriv en saga...




Er saga skall innehålla....

  • Det var en gång...
    troll

  • Sagopersoner... kungar, prinsar prinsessor vallpojkar osv.

  • Motsats mellan gott och ont, personerna i sagor är antingen goda eller onda. Prinsessor och andra unga och vackra jungfrur representerar det goda, medan det onda representeras av styvmödrar, häxor, troll eller onda feer som i Askungen och Snövit.

  • Förvandlingar...ofta sker förvandlingar i sagor. En groda kan t ex vara en förvandlad prins.

  • Övernaturliga inslag... tomtar, troll feer, häxor och trolldrycker representerar ofta övernaturliga inslag i sagorna.

  • Magiska tal.... talen tre och sju är magiska tal och de förekommer i sagorna. Många sagor når sin höjdpunkt i tre etapper. Ofta handlar sagor om tre bröder som utför olika uppdrag och får önska sig tre saker. Snövits snälla dvärgar var sju stycken

  • Obestämd tid och plats
  • Lyckligt slut... sagan slutar ofta ”Och så levde de lyckliga i alla sina dagar...”


    Lycka till

lördag 8 november 2014

Sagor


Ett gammalt bergtroll





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Intro:
Sagans ingredienser
(Det var en gång..., Snipp snapp snut, förvandlingar, obestämd tid, obestämd plats, magiska tal, personerna - prinsar, prinsessor, vallpojkar, troll, ont och gott, övernaturliga inslag, motsatser,   mm)


Vilka sagor känner ni till?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka ingredienser kommer ni ihåg? Skriv. Jobba i par.
Redovisa en ingrediens i taget (Vem kan flest?)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inspiration - filmen "El gato maestro" - Hur många olika sagor kan ni identifiera i filmen?


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Uppgift
Folksagor och konstsagor

A. Grupp/paruppgift
Ni ska läsa minst en folksaga och en konstsaga högt för varandra.


B. Enskild uppgift/Skriv på Showbie
1. Sammanfatta sagorna kortfattat, 5-10 meningar. Du måste ha med sagans namn, vilken
typ av saga det är och ev. författare.

2. Analysera och beskriv vilka sagoingredienser som finns med i båda sagorna.

3. Skriv vad sagans har för syfte, t.ex. lära något (vad?) eller underhålla och roa.

4. Eget omdöme: vad tycker du om sagan? Bra/dålig, rolig/tråkig, spännande, konstig…
Motivera ditt svar!

5. Jämför.
Hittar du några skillnader/likheter mellan en konstsaga och en folksaga. Motivera.


Du kan skriva alltihop i en sammanhängande text om du vill.






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mästerkatten bildkälla wikipedia


Läs "Prinsessan från Kattenborg" (finns på Showbie)

Frågor:
-Vilka personer möter vi i sagan?
-Vilka egenskaper har katten?
-Karakterisera flickan, kungen, änkedrottningen och jätten
-Vad i denna saga är typiskt för en saga?
-Denna saga är också humoristisk. På vilket sätt?
-Denna saga liknar två andra kända sagor. Vilka? Vad handlar de om? Vem har skrivit dem?

-Förklara de svåra orden?
torparfolk/slåtterfolk, träta, slev, paltor, bolster, tagelstrå, löje, ömse sidor, gemål, lynne, fager, mana (uppmana)

Gemensam diskussion kring frågorna i hela klassen.





- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
(Om du/ni hinner...)


Berätta en saga för varandra

För att öva din muntliga färdighet ska du berätta en saga för en klasskamrat.
-Förbered dig genom att välja en saga. 
-Läs igenom sagan noga några gånger.
-Öva dig på att berätta sagan.
-Berätta sagan för din klasskamrat


Förslag på sagor att återberätta:
Stadsmusikanterna från Bremen, De tre bockarna Bruse, Vänner i liv och död, Kung Trastskägg, Dummerjöns, Trollet som inte hade hjärtat på sig, Tumme-liten, Svinaherden, Den tappre svinaherden 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





HC Andersen
Sammanfattning och stödord/nyckelord


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(...om vi hinner)

Bröderna Grimm /bildspel/ frågor och svar


Bröderna Grimm


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(...om vi hinner)
Gustav Fröding


En gammal bergakung (Fröding)






-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Skriv en saga. 
(mottagare)



Länk


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Animera
Animera Er färdiga saga i "Puppetpals" eller annat lämpligt program.




Presentera sagan

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Vi avslutar arbetet med sagor.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...grammatik de sista två veckorna


God Jul!




fredag 7 november 2014

Författarporträtt / muntlig redovisning / bedömning


Författarporträtt / muntlig redovisning / bedömning

Presentera ett innehåll muntligt
Respons/checklista
-din kamrat framför en 
eller flera åsikter 
med argument kopplat till författarens text

Hittar tydliga exempel på författarens stil och språk./ (jämför och visar)/kan vara: 
- bildspråk
- miljöbeskrivningar
- typiskt tema
- språk/ex dialekt
- meningsbyggnad
- tempo/rytm/stämning
- motsatser/kontraster
- stegrad handling
- kronologisk handling
- historiskt sammanhang 
Presentera
Framför enkla och till viss del underbyggda argument/


Presentera
Utvecklade och relativt väl underbyggda argument
Presentera
Välutvecklade och välunderbyggda argument



Kommunicera muntligt
Kommunikation
-din kamrat visar engagemang 
genom att titta upp
-din kamrat framför ämnet på 
ett intresseväckande sätt. 
-inlevelse
(med bilder/musik/
texter/effekter/
dramatik/teater/
typiska föremål/
språkliga finesser/kroppsspråk/
rörelser...  
-annat bra sätt?
Kommunikation
Visar viss anpassning till mottagaren t ex genom att titta upp, tala tydligt och visa engagemang
Kommunikation
Visar relativt god anpassning till mottagaren genom att titta upp, tala tydligt och presentera underlaget på ett intresseväckande/engagerat sätt.
Kommunikation
Visar god anpassning till mottagaren genom att titta upp, tala tydligt och presentera underlaget på ett intresseväckande och engagerat sätt





Språk/muntligt
-din kamrat tänker på att tala tydligt, och väljer tydliga träffande ord
-din kamrat talar med ett språk som passar ämnet och mottagarna
-läser författarens text
med inlevelse och gott
flyt
Språk/muntligt
Använder ett i huvudsak fungerande språk för ämnet och mottagaren ex ordval
Språk/muntligt
Använder ett relativt väl fungerande språk för ämnet och mottagaren ex ordval
Språk/muntligt
Använder ett väl fungerande språk för ämnet och mottagaren ex ordval

onsdag 5 november 2014

Satslära - satsdelar

Vad är satslära?





Satsdelar – en översikt



Ex.

Peter läser.
s          p

Peter läser en bok.
s         p       dir.-o

Peter läser en bok för Bo.
s           p      dir.-o       indir.-o

I vardagsrummet läser Peter en bok för Bo.
advl                        p      s        dir.-o     indir.-o



Satsdelar

Predikat (p)     Vad händer? Jo någon/något...

Subjekt (s)     Vem?

Direkt-objekt (dir.-o)     Vad?

Indirekt-objekt (indir.-o)     Åt? Till? För?

Adverbial (advl)     När? Var? Hur? (tids-, rums- och sättsadverbial)



Predikatsfyllnad (pf) vara (är), bliva, heta, kallas, anses

Attribut (attr) bestämning till substantiv, (”smycke”)

Agent (ag) av,
exempel: Mopeden lagades av pappa
ag



Skillnaden mellan attribut och adverbial?
attribut - beskriver subjektet
adverbial - beskriver predikatet



Text, mening, sats, fras, ord, morfem, fonem....


Större enheter i språket byggs upp av mindre....

1. Vad är en mening?
"Mening" är en samling ord, som hjälper dig att få över en idé eller tanke till en annan person. Den kan bestå av flera satser.

2. Vad är en sats?
En sats har subjekt och predikat.

3. Vad är en fras?
En fras är en del av en sats.

4. Vad är ett ord?
"Ord" är en samling bokstäver eller ljud, som används i kommunikation människor emellan, och är namn på något.

5. Vad är ett morfem?
Ett morfem är den minsta betydelsebärande enheten i ett språk. Ett morfem ingår i allmänhet i ett ord, och byggs i sin tur upp av fonem.

6. Vad är ett fonem?
fon = ljud, två ljud jämförs


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De eller dem?

LÄNK



Exempel

           De                såg             dem
.......................................................................................
              s                   p                o


Källa: Chalmers writing school


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------







Övning 1a /Skriv meningar


1. .........................................................................................................................................
                                           s                                             p



2.                         Hon        sjöng      en fransk visa      för publiken
..............................................................................................................................................




3.  .........................................................................................................................................
                                   s                                    p                                 o



4.  .........................................................................................................................................
                             s                     p                              dir.-obj                         indir-obj



5. ...........................................................................................................................................
                              s                     p                                  adverbial



6.  .............................................................................................................................................
                               s                     p                                p





Övning 1b: Hur bygger vi meningar?
Använd "Pelle läser en bok" och variera satsdelarnas position. Vad händer med meningens mening? Vad fungerar?/Vad fungerar inte?




1.                   Pelle                      läser                           en bok
................................................................................................................................................
                       s                                p                                o           



2. 
................................................................................................................................................                                           s                                 o                                p



3.
................................................................................................................................................
                       p                                   s                               o



4.
................................................................................................................................................
                        p                                   o                                s



5.
................................................................................................................................................
                         o                                   s                                p



6.
.................................................................................................................................................
                         o                                    p                                s


Övning 2 Ta ut satsdelar (a-l)


Satslära / Ta ut satsdelarna






Övning 3, Ta ut satsdelarna (m-)
Ta ut satsdelarna (m-)










.........................................................................................................................................................


Entry-/exitticket, Grammatik

Namn: ……………………………………………………


Formlära/ordklasser

Ge exempel på ord från ordklasserna


Substantiv

Verb

Adjektiv

Räkneord

Pronomen

Prepositioner

Konjunktioner

Interjektioner

Adverb



Satslära/Satsdelar

(Subjekt, Predikat, Adverbial, Predikatsfyllnad, Direkt objekt(ackusativobjekt), Indirekt objekt(dativobjekt)

Ta ut satsdelarna i följande meningar:


Gunnar springer.


Greta hoppar högt.


Gunnar läste igår.


Gunnar köper blommor till Gert.


Greta är glad.



............................................................................................................................................................


















































Satslära




Bloggarkiv